Borrelplank: foodproof maken en onderhouden

Een gegraveerde borrelplank is heel mooi om te showen, maar het liefste wil je hem natuurlijk ook gebruiken als je visite hebt. Het is dan aan te raden om je borrelplank (of hapjesplank of tapasplank, het is maar net hoe je het wilt noemen:) behandelen met een beschermende olie of was. We vertellen je graag hoe wij dat doen. 

Welke was of olie kun je gebruiken?

Hout is een natuurproduct en veel houtsoorten zijn van zichzelf ‘open’. Zonder behandeling zouden vuil, vocht en vet in een hapjesplank kunnen binnendringen en achterblijven, waardoor je de hapjesplank na een paar keer gebruiken kunt weggooien. Dat is zonde natuurlijk, want bij Dirk & Timmer maken we hapjesplanken waar je blij mee bent! Eerst zagen we de plank met de hand op maat en branden we er een tekst of afbeelding op. Voor de kenners: eerst schuren we de grove randen met ‘korrel 40’ en we eindigen met ‘korrel 240’ waardoor de hapjesplank zo glad als een ijsbaan wordt:) Ook ‘breken we de kantjes’ van de plank, zodat er geen scherpe randen aan het hout meer zitten. Na het schuren en de kantjes breken worden de planken voorzien van Uulki olie & was, en wanneer er ook een gaaf Dirk & Timmer label aan zit, dan is ie klaar voor verzending. De Uulki was is te koop bij de betere biologische winkels en webshops.

Je hoeft zelf natuurlijk niet persé een duur, biologisch middel te gebruiken voor de bescherming van jouw hapjesplank. We hebben zelf bijvoorbeeld ook goede ervaringen met eenvoudige snijplankolie van Ikea (Skydd), en ook met druivenpitolie. Druivenpitolie staat erom bekend dat het smaak- en reukvrij is, wel zo prettig voor een hapjesplank. Olijfolie werkt bijvoorbeeld ook prima beschermend, maar zal altijd een typische geur en kleur geven. 

Tips voor onderhoud van je borrelplank

 Heb je een hapjesplank in huis waar je lang van wilt genieten? Denk dan aan de volgende tips:

  • Doe een houten hapjesplank nooit in de vaatwasser. Echt nooit:) Een beetje water kan ie wel hebben, maar in de vaatwasser is zoveel water dat het de plank binnendringt. Resultaat is een plank die wil uitzetten, krom trekt en finaal gaat scheuren.
  • Een houten hapjesplank schoonmaken doe je eenvoudig met vochtige doek en zo min mogelijk water. Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen. Klaar met schoonmaken? Zet de hapjesplank dan verticaal weg zodat het overtollige water niet ‘in de plank zakt’. Kortom: Plank en Water hebben niet bepaald verkering met elkaar:)
  • Ben je écht zuinig op je plank, dan kun je ‘m eens in de paar maanden (afhankelijk van het gebruik uiteraard) een nieuwe laag was of olie geven. De eerder genoemde Uulki was & olie heeft een friszoete geur, de snijplankolie van Ikea is echt geurloos.
  • Uit ervaring weten we inmiddels dat het belangrijk is om de was of olie in alle richtingen op de plank te smeren, zodat hij goed tussen de nerven van het hout kan komen. De laatste ‘vegen’ doe je altijd met de houtnerf mee, zo heb je zo min mogelijk vreemde vegen op je plank wanneer de olie of was opdroogt. 

Een hapjesplank en de tekst of afbeelding erop zal net als elk ander product altijd slijten naarmate je het vaker gebruikt. Wat ons betreft mag je dat best zien, het geeft een plank karakter. Met deze tips geniet je lekker lang van je hapjesplank. Eet smakelijk!