Borrelplank: foodproof maken en onderhouden

Een gegraveerde borrelplank is heel mooi om te showen, maar het liefste wil je hem natuurlijk ook gebruiken als je visite hebt. Het is dan aan te raden om je borrelplank (of hapjesplank of tapasplank, het is maar net hoe je het wilt noemen:) behandelen met een beschermende olie of was. We vertellen je graag hoe wij dat doen. 

Welke was of olie kun je gebruiken?

Elke hapjesplank die wij maken, smeren wij in met Butler snijplankolie en daar zijn we erg enthousiast over. In tegenstelling tot heel veel andere olies en waxen, is die van Butler namelijk kleurloos. Deze olie geeft een diepe glans aan het beukenhout, waardoor de gravering er nóg mooier uitspringt.

Hoe vaak moet ik een hapjesplank insmeren?

Dat is lastig te zeggen, want dat is van veel dingen afhankelijk: hoe vaak heb je de borrelplank in gebruik? Ligt er dan brood op, of vette dingen zoals worst en vlees? Waar berg je de plank op? Tip: bewaar je hapjesplank niet in de volle zon of dicht bij de verwarming;)

Moet je een borrelplank persé insmeren?

Als je hem daadwerkelijk wilt gebruiken om hapjes op te leggen, raden we dat zeker aan. Hout is een natuurproduct en veel houtsoorten zijn van zichzelf ‘open’. Ook het mooie beukenhout dat wij voor onze hapjesplanken gebruiken. Zonder behandeling zouden vuil, vocht en vet in een hapjesplank kunnen binnendringen en achterblijven, waardoor je de hapjesplank na een paar keer gebruiken kunt weggooien. Dat is zonde natuurlijk, want bij Dirk & Timmer maken we hapjesplanken waar je blij mee bent!

Maken jullie die borrelplanken echt zelf?

Ja! Eerst zagen we de plank met de hand op maat en branden we er een tekst of afbeelding op. Ook ‘breken we de kantjes’ van de plank, zodat er geen scherpe randen aan het hout meer zitten. Na het schuren en de kantjes breken worden de planken voorzien van Butler snijplankolie, en dan is ie klaar voor verzending. De Butler snijplankolie is te koop bij de betere biologische winkels en webshops.

Tips voor onderhoud van je borrelplank

 Heb je een hapjesplank in huis waar je lang van wilt genieten? Denk dan aan de volgende tips:

  • Worstjes, kaasjes, gehaktballetjes en andere etenswaren doe je het beste in een schaaltje in plaats van los op de borrelplank. Dat scheelt je schoonmaakwerk en ziet er ook nog eens leuk uit!
  • Doe een houten hapjesplank nooit in de vaatwasser. Echt nooit:) Een beetje water kan ie wel hebben, maar in de vaatwasser is zoveel water dat het de plank binnendringt. Resultaat is een plank die wil uitzetten, krom trekt en gaat scheuren.
  • Een houten hapjesplank schoonmaken doe je eenvoudig met vochtige doek en zo min mogelijk water. Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen. Klaar met schoonmaken? Zet de hapjesplank dan verticaal weg zodat het overtollige water niet ‘in de plank zakt’. Kortom: Plank en Water hebben niet bepaald verkering met elkaar:)
  • Uit ervaring weten we inmiddels dat het belangrijk is om de was of olie in alle richtingen op de plank te smeren, zodat hij goed tussen de nerven van het hout kan komen. De laatste ‘vegen’ doe je altijd met de houtnerf mee, zo heb je zo min mogelijk vreemde vegen op je plank wanneer de olie of was opdroogt. 

Een hapjesplank en de tekst of afbeelding erop zal net als elk ander product altijd slijten naarmate je het vaker gebruikt. Wat ons betreft mag je dat best zien, het geeft een plank karakter. Met deze tips geniet je lekker lang van je hapjesplank. Eet smakelijk!

https://youtu.be/OXfqVnnVSoY