Borrelplank: foodproof maken en onderhouden

Wist je dat wij al onze handgemaakte hapjesplanken (of tapasplanken of borrelplanken, het is maar net hoe je het wilt noemen) behandelen met een biologische olie & was? Een mooie laag Uulki olie & was zorgt ervoor dat al onze hapjesplanken 100% voedselveilig zijn en beter bestand zijn tegen vet en vuil.

Hout is een natuurproduct

Hout is een natuurproduct en veel houtsoorten zijn van zichzelf ‘open’. Zonder behandeling zouden vuil, vocht en vet in een hapjesplank kunnen binnendringen en achterblijven, waardoor je de hapjesplank na een paar keer gebruiken kunt weggooien. Dat is zonde natuurlijk, want bij Dirk & Timmer maken we hapjesplanken waar je blij mee bent! Daarom geven we elke handgemaakte hapjesplank een laag Uulki natuurlijke olie & was. Eerst zagen we de plank met de hand op maat en branden we er een tekst, een foto of logo op. Voor de kenners: eerst schuren we de grove randen met ‘korrel 40’ en we eindigen met ‘korrel 240’ waardoor de hapjesplank zo glad als een ijsbaan wordt:) Ook ‘breken we de kantjes’ van de plank, zodat er geen scherpe randen aan het hout meer zitten. Na het schuren en de kantjes breken worden de planken voorzien van de olie & was, en wanneer er ook een gaaf Dirk & Timmer label aan zit, dan is ie klaar voor verzending. 

Tips voor onderhoud van je borrelplank

 Heb je een hapjesplank in huis waar je lang van wilt genieten? Denk dan aan de volgende tips:

  • Doe een houten hapjesplank nooit in de vaatwasser. Een beetje water kan ie wel hebben, maar in de vaatwasser is zoveel water dat het de plank binnendringt. Resultaat is een plank die wil uitzetten, krom trekt en binnen de kortste keren gaat scheuren.
  • Een houten hapjesplank schoonmaken doe je eenvoudig met vochtige doek en zo min mogelijk water. Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen. Klaar met schoonmaken? Zet de hapjesplank dan verticaal weg zodat het overtollige water niet ‘in de plank zakt’. Kortom: Plank en Water hebben niet bepaald verkering met elkaar:)
  • Ben je écht zuinig op je plank, dan kun je ‘m eens in de paar maanden (afhankelijk van het gebruik uiteraard) een nieuwe laag was of olie geven. We horen heel veel verschillende middeltjes voorbij komen zoals snijplankolie, druivenpitolie, zonnebloemolie, wij hebben vooral goede ervaringen met de was van Uulki. En daar kun je ook nog eens je andere snijplanken mee doen. Super handig dus om in huis te hebben! Wil je liever wat minder geld uitgeven? Dan is de snijplankolie Skydd van Ikea ook een prima alternatief. De was van Uulki heeft een friszoete geur, de snijplankolie van Ikea is echt geurloos.

Een hapjesplank en de tekst of afbeelding erop zal net als elk ander product altijd slijten naarmate je het vaker gebruikt. Wat ons betreft mag je dat best zien, het geeft een plank karakter. Met deze tips geniet je lekker lang van je hapjesplank. Eet smakelijk!